Project informatie

opdrachtgever:          Politie Haaglanden
opdracht:                   interieur
locatie:                       Den Haag
oppervlakte:               5.000 m² 
start ontwerp:           2007 
opleverdatum:           2010 

In november 2010 ging het gerevitaliseerde hoofdbureau van Politie Haaglanden open. Het bureau had een ouderwetse uitstraling met een vrij zwaar karakter. Het ontwerp moest niet alleen het interieur vernieuwen, maar vooral ook een bijdrage leveren aan de identiteit en het sociale en transparante karakter van de politie. De publieksruimten moesten waarden als vriendelijk, open, herkenbaar en behulpzaam benadrukken.

De focus van het ontwerp ligt bij het bedrijfsrestaurant, de aula en de voormalige hoofdentree: de Kolfschotenhal. In zowel de Aula als de Kolfschotenhal (een ontwerp van Architect W.S van de Erve), bewaarden we mooie details en accentueerden deze zelfs hier en daar. Het past in onze visie om niet originele elementen weg te nemen of anders te materialiseren zodat oorspronkelijke details goed tot hun recht komen. Daarnaast zijn er bouwkundige aanpassingen voor isolatie of akoestiek slim verwerkt, zodat er een zo eenvoudig en helder mogelijk beeld ontstond.

Licht en kleur
In de aula wilde de politie het timmerwerk behouden. De wanden zijn opnieuw bekleed met eikenlatten in whitewash. Het ossebloedrode plafond is niet alleen een akoestische oplossing, maar zorgt vooral voor een warme en theatrale uitstraling. De gevels kregen nieuwe kozijnen in whitewash en werden geschilderd in frisse kleuren. De trapeziumvormige zaal, met zijn hellende dak met oplopende ramen, zorgt voor een prachtige ruimtewerking met een zee van licht.

Representatieve entree
De bijzondere Kolfschotenhal werd na lange tijd niet meer in gebruik te zijn geweest aangepast. Er zijn nieuwe gevelkozijnen geplaatst. De twee entreesluizen in de pui zijn samengevoegd tot één waardoor er meer aandacht gevestigd wordt op de vernieuwde entree. Het is een representatieve, sober en doelmatige hal geworden die past bij wat de Politie wil uitstralen.

Binnen is buiten
Ook in het restaurant is openheid, transparantie en helderheid teruggebracht. Er is nog volop ruimte voor ontmoeting door een breed aanbod van lunchplekken. De verbinding met de grote tuin is in ere hersteld. De glazen pui versterkt het gevoel dat binnen en buiten in elkaar overvloeien.
 

info
infoinfo